I Lier kommune i Buskerud finnes det en trim- og mosjonsgruppe med det klingende navnet Ditt Tempo. Gruppa har ingen medlemsavgifter, ingen ledere og ingen annen organisering enn at man møtes fire ganger i uka hele året rundt for å trene. Fellesnevnerene som holder gruppa samlet er løpsglede og et godt sosialt fellesskap !

 

Det moderne mennesket blir mer og mer organisert. Barna våre fraktes rundt som en slags pakkepost nesten fra de er født, av foreldre som selv er opphengt i sin egen timetabell. Vi omgir oss med møter og avtaler, dugnader og prosjektering. Vi bombarderes av medieinntrykk, og mobiltelefonen er blitt en del av vår bekledning. Det er viktig å nå og bli nådd til ethvert tidspunkt uansett hvor du er. I en stadig mer stressende og effektiv hverdag er det flere og flere av oss som får øynene opp for å finne en egen oase vi kan flykte inn i for en stakket stund.

 

l Lier kommune ligger som en grønn lunge, avgrenset av Drammen i sør og Tyrifjorden i nord, Asker i Øst og Finnemarka i vest. I denne frodige dalen var det for noen år siden en mann som likte å jogge langs veier og stier. Problemet var bare at han bestandig var så sørgelig alene. For å bøte på dette hengte han opp lapper på telefonstolper og oppslagstavler i nabolaget, hvor han etterlyste noen å trene sammen med. Han fikk respons, og løpergruppa Ditt Tempo så dagens lys i 1991.

 

Denne løpegruppa har ingen medlemsavgifter, ingen ledere og ingen annen organisering enn at man møtes for å trene fire ganger i uka hele året gjennom. Folk kommer og går, men alle vet at de fire trenings dagene består, hvor også tidspunkt og sted er det samme fra gang til gang. Bussholdeplassen ved Kværner på Tranby er døpt til «klubbhuset» og er start og mål for halvparten av turene. En dag møtes man ved idylliske Sylling ved enden av Tyrifjorden (Holsfjorden), og langturen hver lørdag formiddag går fra Korsplassen på Tranby.

 

Bak navnet Ditt Tempo skjuler det seg en broket forsamling mennesker av begge kjønn, med forskjellig bakgrunn og løpsnivå. Noen er svært aktive og er med i klubber som Sylling, Liungen eller Lier IL, mens andre er klubbløse. Fellesnevneren er imidlertid løpsgleden og det sosiale fellesskapet. Samtaleemnene er mange, og fleipen og den gode replikken sitter løst. Selvsagt er Ditt Tempo, i likhet med andre løpegrupper, opptatt av deltagelse i løp og stafetter, og det er ikke ulovlig verken å konkurrere eller å snakke om tider. Gleden ved å samles på trening med andre likesinnede gjennom hele året og i alt slags vær, er likevel det viktigste. På denne måten fungerer gruppa som en god terapeut og inspirator.

 

En av særegenhetene til løpegruppa i Lier er at det føres en nøyaktig statistikk over løpeåret, som forresten begynner dagen etter Drammensmaraton og avsluttes dagen før. Alle data brennes inn i den såkalte Planken. Dette klenodiet offentliggjøres og deles ut til en av medlemmene på årsfesten. Denne tradisjonen startet i 1996, hvor det var hele 205 treningsturer på gruppa (52 uker ganger 4 turer pr. uke gir 208 turer pr. år !!!). Planken er ment å være et vandretrofé for ett år om gangen og skal gå på omgang, fortrinnsvis til et medlem som har utmerket seg i løpet av sesongen.

 

Lier/Asker-området er gjennomskåret av milevis med skogsbilveier og stier. Det er til dels kraftige stigninger opp gjennom åsene som omgir distriktet, og man kommer fort opp i over 600 m.o.h. Langturene med gruppa er flotte naturopplevelser, og innimellom hender det at man må ty til både klatring og rappellering for å komme fram på de vanskeligste stedene. Dette gjør imidlertid treningene enda mer utfordrende og spennende.

 

I dette miljøet er det ingen som er opptatt av jobb og status. Her kommer man som man er, og alle er like velkomne. Fellesnevnere er løpsglede, treningsiver og samkvem. Det finnes mange slike løpegrupper rundt omkring i landet vårt, og de er på mange måter løpebevegelsens ryggrad. De rekrutterer en stor del av deltagerne til mosjonsløpene og medlemmene til DNM, og det er hevet over tvil at de har en misjon i dagens samfunn for å opprettholde den fysiske og mentale tilstand.

 

Jan Terje Nilsen, Kondis nr. 7 1997

 

Trykk her om du vil gå tilbake til hovedsiden.